Classic Blog with Right Sidebar

Sympozia

18. Sympozium 2024

18. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 16. dubna 2024 v aule České zemědělské univerzity v Suchdole.Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila paní prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics …
Přednášky

MIKROBIOMY LIDSKÉHO TĚLA VE ZDRAVÍ A NEMOCI

Pozvánkana celodenní konferenci v rámci projektu Strategie AV21 organizovanou Českou mikrobiomovou společností České lékařské společnosti JEP, z.s.MIKROBIOMY LIDSKÉHO TĚLA VE ZDRAVÍ A NEMOCI Kdy? V pondělí 23. října 2023Kde? AV ČR, Národní 3, Praha 1, místnost č. 206 Program:Program konference:9:30 - 9:50 Lidské mikrobiomy: vývoj a interakce  prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, …
Plakáty

Probiotika a prebiotika

Co jsou to probiotika? Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přinášejí hostiteli, při správněm užívání, zdravotní benefity.  Co jsou to prebiotika? Prebiotika jsou substrát, který je selektivně využíván hostitelskými mikroorganismy a přináší tak hostiteli zdravotní benefity.[pdf-embedder url="https://probiotika-prebiotika.cz/wp-content/uploads/2023/08/Probiotika-a-prebiotika-5.pdf" title="Probiotika a prebiotika"] …
Plakáty

Co ovlivňuje mikrobiotu dítěte?

Mikrobiota kojence je ovlivňována celou řadou faktorů, jedin z nich je způsob porodu. Mikrobiota dětí narozených vaginálním porodem připomíná zpočátku vaginální a střevní mikrobiotu matky. Děti narozené císařským řezem, se kolonizují především kožní mikrobiotou matky a mikroorganismy z vnějšího prostředí. Dalším faktorem je forma krmení.Za standardních podmínek pokračuje kolonizace střevní …
Publikace

Vývoj probiotického preparátu s aktivitou proti Paenibacillus larvae pro využití v chovu včel

Vývoj probiotického preparátu s aktivitou proti Paenibacillus larvae pro využití v chovu včel   Autor: Mgr. Lucie Albrechtová a doc. Jaroslav Havlík, Ph.D.  Stejně jako lidé i některé druhy hmyzu jsou závislé na přítomnosti svých symbiotických bakterií. Naši pozornost mikrobiota hmyzu upoutá nejčastěji ve spojitosti se zajímavými vlastnostmi těchto organismů a v případě zemědělsky významného hostitele. …
Sympozia

17. Sympozium 2023

17. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 4. dubna 2023 v aule České zemědělské univerzity v Suchdole. Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila paní prof. Dr. Bożena Cukrowska z Department of Pathomorphology, the Children’s Memorial Health Institute, Warsaw s přednáškou: Microbiotic programming – the influence of probiotic Lactobacillus strains on …
Ocenění

Medaile Za zásluhy v oblasti vědy

Zakládající členka Společnosti pro probiotika a prebiotika a emeritní členka Výboru společnosti, prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. obdržela v sobotu 28. 10. 2023 z rukou prezidenta České republiky Petra Pavla medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti vědy. Helena Tlaskalová-Hogenová působí v Mikrobiologickém ústavu AV ČR a dlouhodobě se zabývá slizniční a …
Sympozia

16. Sympozium 2022

16. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 10. května 2022 v Kongresovém centru Ústřední vojenské nemocnice.Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila Catherine Daniel z Center for Infection and Immunity of Lille, Institut Pasteur de Lille s přednáškou Can we elucidate the specific probiotic mechanisms of action of lactobacilli by …
Publikace

Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy

Autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.2, MVDr. Gabriela Krausová,Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D., Ing. Ivana Hyršlová, Ing. Kamila Zdeňková,Ph.D., prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., Ing. Nikol Modráčková, Ph.D., Ing. VladimírDráb, Ing. Miloslava Kavková, Ph.D. V současné době jsou metody kontroly mikrobiologické kvalitypotravin, včetně doplňků …
Sympozia

15. Sympozium 2021

15. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika bylo z epidemiologických důvodů pořádáno poprvé online v úterý 30. listopadu 2021. Sympozium bylo pořádáno ve spolupráci s AVČR v rámci programu Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“. Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila Assoc.Prof., Doz. Dr. Irma Schabussova, Ph.D. z Medizinische Universität Wien, Zentrum für Pathophysiologie, …
Publikace

Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika

Autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D. a doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D.Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav, tzv. eubiózu, lze nejlépe vhodným složením diety, popřípadě užíváním potravních doplňků ve formě probiotik, prebiotik a dalších …
Publikace

Reklasifikace rodu Lactobacillus

Autor: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc. Od samého začátku historie identifikace a klasifikace mikroorganismů, která započala koncem 19. století, můžeme najít celou řadu upřesňování, přejmenování rodů či nového zařazení druhů v souladu s postupujícími poznatky o typických vlastnostech buněk (morfologie, optimální teplota růstu, využití jednotlivých sacharidů, spektrum vytvářených metabolitů apod.) V posledních desetiletích je …