Classic Blog with Right Sidebar

Publikace

Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika

autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D. a doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D. Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav, tzv. eubiózu, lze nejlépe vhodným složením diety, popřípadě užíváním potravních doplňků ve formě probiotik, prebiotik a dalších biotik. …
Publikace

Reklasifikace rodu Lactobacillus

Autor: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc. Od samého začátku historie identifikace a klasifikace mikroorganismů, která započala koncem 19. století, můžeme najít celou řadu upřesňování, přejmenování rodů či nového zařazení druhů v souladu s postupujícími poznatky o typických vlastnostech buněk (morfologie, optimální teplota růstu, využití jednotlivých sacharidů, spektrum vytvářených metabolitů apod.) V posledních desetiletích je …
Přednášky

Habilitační přednáška: Role mikrobioty v boji proti COVID-19

Autor: Ing. Šárka Musilová, Ph.D. Mikroorganismy ať už viry nebo bakterie či mikromycety jsou všude okolo nás ale také tvoří podstatnou součást našeho těla. Různé části našich těl jsou kolonizovány různými mikroby. Pro každý orgán je charakteristická jiná variabilita a množství mikroorganismů. Nejvíce mikroorganismů kolonizuje naše střevo, a proto je střevní …