3rd Polish-Czech Probiotic ConferenceKdy? 11. - 13. září 2024 Kde? Karczowiska, PolskoZadarmo pro prvních 100 účastníkůBližší informace zde: https://pcpc2024.hirszfeld.pl/home#welcome …
18. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 16. dubna 2024 v aule České zemědělské univerzity v Suchdole.Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila paní prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics …
Co jsou to probiotika? Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přinášejí hostiteli, při správněm užívání, zdravotní benefity. Co jsou to prebiotika? Prebiotika jsou substrát, který je selektivně využíván hostitelskými mikroorganismy a přináší tak hostiteli zdravotní benefity.[pdf-embedder url="https://probiotika-prebiotika.cz/wp-content/uploads/2023/08/Probiotika-a-prebiotika-5.pdf" title="Probiotika a prebiotika"] …
Mikrobiota kojence je ovlivňována celou řadou faktorů, jedin z nich je způsob porodu. Mikrobiota dětí narozených vaginálním porodem připomíná zpočátku vaginální a střevní mikrobiotu matky. Děti narozené císařským řezem, se kolonizují především kožní mikrobiotou matky a mikroorganismy z vnějšího prostředí. Dalším faktorem je forma krmení.Za standardních podmínek pokračuje kolonizace střevní …
Vývoj probiotického preparátu s aktivitou proti Paenibacillus larvae pro využití v chovu včel
Autor: Mgr. Lucie Albrechtová a doc. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Stejně jako lidé i některé druhy hmyzu jsou závislé na přítomnosti svých symbiotických bakterií. Naši pozornost mikrobiota hmyzu upoutá nejčastěji ve spojitosti se zajímavými vlastnostmi těchto organismů a v případě zemědělsky významného hostitele. …
17. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 4. dubna 2023 v aule České zemědělské univerzity v Suchdole.
Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila paní prof. Dr. Bożena Cukrowska z Department of Pathomorphology, the Children’s Memorial Health Institute, Warsaw s přednáškou: Microbiotic programming – the influence of probiotic Lactobacillus strains on …
Zakládající členka Společnosti pro probiotika a prebiotika a emeritní členka Výboru společnosti, prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. obdržela v sobotu 28. 10. 2023 z rukou prezidenta České republiky Petra Pavla medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti vědy.
Helena Tlaskalová-Hogenová působí v Mikrobiologickém ústavu AV ČR a dlouhodobě se zabývá slizniční a …
16. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 10. května 2022 v Kongresovém centru Ústřední vojenské nemocnice.Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila Catherine Daniel z Center for Infection and Immunity of Lille, Institut Pasteur de Lille s přednáškou Can we elucidate the specific probiotic mechanisms of action of lactobacilli by …
Autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.2, MVDr. Gabriela Krausová,Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D., Ing. Ivana Hyršlová, Ing. Kamila Zdeňková,Ph.D., prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., Ing. Nikol Modráčková, Ph.D., Ing. VladimírDráb, Ing. Miloslava Kavková, Ph.D.
V současné době jsou metody kontroly mikrobiologické kvalitypotravin, včetně doplňků …
15. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika bylo z epidemiologických důvodů pořádáno poprvé online v úterý 30. listopadu 2021.
Sympozium bylo pořádáno ve spolupráci s AVČR v rámci programu Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“.
Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila Assoc.Prof., Doz. Dr. Irma Schabussova, Ph.D. z Medizinische Universität Wien, Zentrum für Pathophysiologie, …
Autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D. a doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D.Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav, tzv. eubiózu, lze nejlépe vhodným složením diety, popřípadě užíváním potravních doplňků ve formě probiotik, prebiotik a dalších …
Autor: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.
Od samého začátku historie identifikace a klasifikace mikroorganismů, která započala koncem
19. století, můžeme najít celou řadu upřesňování, přejmenování rodů či nového zařazení druhů v souladu
s postupujícími poznatky o typických vlastnostech buněk (morfologie, optimální teplota růstu, využití
jednotlivých sacharidů, spektrum vytvářených metabolitů apod.) V posledních desetiletích je …