Classic Blog without Sidebar

Summit

Světový summit Střevní mikrobiota pro zdraví

Světový summit Střevní mikrobiota pro zdraví - Gut Microbiota for Health World SummitPřipojte se k Evropské společnosti pro neurogastroenterologii a motilitu (ESNM) a Americké gastroenterologické společnosti (AGA) a zúčastněte se 11. ročníku světového summitu „Střevní mikrobiota pro zdraví“ (GMFH). Toto významné setkání se uskuteční 11. a 12. března 2023 v …
Sympozia

16. Sympozium 2022

16. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika pořádané v úterý 10. května 2022 v Kongresovém centru Ústřední vojenské nemocnice.Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila Catherine Daniel z Center for Infection and Immunity of Lille, Institut Pasteur de Lille s přednáškou Can we elucidate the specific probiotic mechanisms of action of lactobacilli by …
Publikace

Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy

Autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.2, MVDr. Gabriela Krausová,Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D., Ing. Ivana Hyršlová, Ing. Kamila Zdeňková,Ph.D., prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., Ing. Nikol Modráčková, Ph.D., Ing. VladimírDráb, Ing. Miloslava Kavková, Ph.D. V současné době jsou metody kontroly mikrobiologické kvalitypotravin, včetně doplňků …
Sympozia

15. Sympozium 2021

15. Sympozium Společnosti pro probiotika a prebiotika bylo z epidemiologických důvodů pořádáno poprvé online v úterý 30. listopadu 2021. Sympozium bylo pořádáno ve spolupráci s AVČR v rámci programu Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“. Jako hlavní řečnice na symposiu vystoupila Assoc.Prof., Doz. Dr. Irma Schabussova, Ph.D. z Medizinische Universität Wien, Zentrum für Pathophysiologie, …
Publikace

Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika

Autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D. a doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D.Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav, tzv. eubiózu, lze nejlépe vhodným složením diety, popřípadě užíváním potravních doplňků ve formě probiotik, prebiotik a dalších …
Publikace

Reklasifikace rodu Lactobacillus

Autor: doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc. Od samého začátku historie identifikace a klasifikace mikroorganismů, která započala koncem 19. století, můžeme najít celou řadu upřesňování, přejmenování rodů či nového zařazení druhů v souladu s postupujícími poznatky o typických vlastnostech buněk (morfologie, optimální teplota růstu, využití jednotlivých sacharidů, spektrum vytvářených metabolitů apod.) V posledních desetiletích je …